Join the swarm:

Piratpartiet — Omtanke istället för misstanke

Sveriges största upphovsrättstroll åtalas för bedrägeri – i Danmark

Njord Law Firm är den advokatbyrå som står för den största delen av upphovsrättstrollandet i Sverige. Firman har i flera år också varit aktiv i Danmark, men har nu stött på patrull i vårt grannland, där de åtalas för bedrägeri. På EU-nivå pågår ett rättsfall som troligen kommer ge nationella domstolar verktyg för att kasta ut trollen, eftersom de missbrukar rättigheterna som Ipred-lagen gett dem.


Njord Law Firm företräder företaget Copyright Management Services (CMS), ett företag som styrs av Patrick Achache. Achache är ökänd från det tyska troll-företaget GuardaLey, och är också styrande för MaverickMonitor, som levererar bevisen till rättegångarna där trollen begär att internetleverantörer lämnar över personuppgifter om sina kunder.

I normalfallet skickar troll ett brev där de begär ett par tusen kronor för att lägga ner utredning om upphovsrättsintrång, och om personen som får brevet betalar är de nöjda, om personen inte betalar så går de vidare. I Sverige har ingen som inte betalat när de fått ett hotbrev dragits till domstol av trollen. Så enkelt är det att bevisa att de inte är intresserade av att faktiskt utreda om upphovsrättsintrång skett och skipa rättvisa, utan att tjäna enkla pengar på legal utpressning.

I Danmark har trollen dragit personer som inte betalar till rättegång, dock. Oftast vinner de snabbt i lägsta instans, men tre personer har överklagat och vunnit i högre instans. Kruxet i dessa tre rättegångar förra året var att CMS inte kunde visa att man hade rätt att stämma över huvud taget, då man inte företrädde rättighetshavarna.

Efter dessa motgångar har trollen förlorat hundratals tvister i rättegångar i Danmark.


Men deras motgångar slutar inte där, utan nu har danska staten börjat utreda Njord Law Firm för bedrägeri. Danska staten menar att Njord i sitt företrädande av CMS och MIRCOM lurat till sig runt 10 miljoner kronor. Eventuellt riskerar företrädare för Njord Law Firm upp till 8 års fängelse för ekonomisk brottslighet.

EU-domstolen kan sätta stopp för trollverksamheten

>
Vilka är då MIRCOM? Det är ett cypriotiskt postlådeföretag vars ägare är svåra att finna. De står ofta bakom hotbrev där mottagare påstås ha laddat ned pornografisk film, vilket numera är en majoritet av Ipred-utpressningsbreven i Sverige.

En belgisk domstol har tagit MIRCOM till EU-domstolen, för att få klarhet i om upphovsrättstrollen agerar lagligt, närmare bestämt för att få svar på frågan ”Har en rättighetshavare som inte utnyttjar sin rättighet för något annat än att tjäna pengar på piratkopiering genom utpressningsbrev samma rätt att stämma som den som utnyttjar sina rättigheter på normalt sätt?”

Fallet har nu kommit så långt att generaladvokaten gett sitt förhandsutlåtande (som normalt indikerar vad domstolen sen kommer formellt besluta). Generaladvokat Szpunar har uppenbarligen tagit sig tid att förstå hur BitTorrent fungerar, vilket syns i den 62-sidiga rapporten. Han klassificerar MIRCOM som ett upphovsrättstroll, men medger att det inte finns någon juridisk definition av vad det innebär och att trollande inte är olagligt per se.

Szpunar föreslår däremot att MIRCOM troligen i många fall missbrukar sina rättigheter, vilket däremot är olagligt i EU. Han säger att nationella domstolar måste granska evidensen i varje fall för att avgöra ifall MIRCOM missbrukar de rättigheter som de fick genom Ipred-lagen. Domstolar ska, ifall de finner att MIRCOM missbrukar sina rättigheter, inte ge dem möjlighet att utnyttja Ipred-lagen för att skicka ut sina hotbrev.

“The EU legislature’s aim was to give licensees an instrument to protect the normal exploitation of their licenses, whereas Mircom’s aim is solely to punish infringements of the copyright and related rights and to obtain a financial advantage from them. That conduct would therefore fall under the definition of an abuse of rights which is prohibited under EU law.”

“If [a court] were to find that Mircom is effectively trying to misuse its licensee status in order to benefit from the measures, procedures and remedies provided for in the provisions adopted in the transposition of Directive 2004/48 [Ipred-direktivet], that court should then refuse to grant it the benefit of those measures, procedures and remedies in so far as that benefit is based on licensee status,”


Med andra ord är det dags för Patent- och marknadsdomstolen att faktiskt granska trollen när de begär ut tiotusentals personuppgifter för att kunna skicka ut rena utpressningsbrev (tyvärr inte särskilt troligt). Vår rekommendation att kasta breven som du får kvarstår.

3000 1000 Piratpartiet