Join the swarm:

2023 05 20 Chat Control Katarina Stensson 2 Fotograf Zee Vieira Cc By 40 Crop

Lyckad demonstration mot Chat Control 20 maj

Det kontroversiella EU-förslaget Chat Control 2.0 bygger på en rad felaktiga antaganden och är inte vad vi behöver för att skydda våra barn – däremot är det en bredsida mot all privat elektronisk kommunikation. Därför ordnade Konstellationen, DFRI och 5 juli-stiftelsen en partipolitiskt obunden demonstration i Stockholm nu i lördags den 20 maj.

En av talarna var vår egen partiledare Katarina Stensson. Hennes tal återges i sin helhet nedan.

2023-05-20-Chat-Control-demonstration-Fotograf-Zee-Vieira-CC-BY-40-crop

Sveriges Radio rapporterade att cirka 200 personer deltog i demonstrationen.

Här är listan på alla talare:

 

Katarinas tal i sin helhet:

»När Ylva Johansson mötte motstånd, i SvDs ledarpodd i februari, gick det upp för många i Sverige precis hur verklighetsfrånvänd Ylva Johansson är i sin argumentation om Chat Control. Om det är ignorans eller lobbyism kan jag inte svara på, men det här tillfället var inte första gången.

Redan förra våren, i en debatt i EU-parlamentet, när Tyska Piratpartiets Patrick Breyer kritiserade förslaget, svarade Ylva att hon ”vägrar acceptera att det skulle finnas en motsättning mellan hennes lagförslag och skyddet för privatlivet”. Hon ”vägrar att acceptera”.

Det är just därför hon fortsätter med samma argument trots att de blivit krossade av experter gång på gång på gång: Hennes hållning är inte grundad i kunskap om de faktiska konsekvenserna av förslaget. Hennes hållning är inte grundad i en analys av hur vi faktiskt bäst kan hjälpa barn som blir utsatta. Den är grundad i en religiös övertygelse om att hon gör rätt och hon vägrar se bevisen för att hennes tro är hittepå och att hennes korståg faktiskt skadar.

Ylva Johansson, och många etablerade politiker med henne, behandlar den digitala delen av vår värld, vår vardag, som en isolerad låda frånkopplad från oss, när den egentligen är djupt sammanflätad med våra liv.  Likväl som det är orimligt att varje medborgare tvingas bära en mikrofon och skicka allt vi säger till myndigheter för granskning, är det helt orimligt att göra det när vi pratar med varandra digitalt.

Likväl som det är helt orimligt att tvinga minderåriga att legitimera sig innan de får prata, är det orimligt att göra det i den digitala världen. Så som Chat Control gör.

Tyska barnrättsförbundet sa det väldigt bra och väldigt tydligt: ”Dataskydd och och barnskydd ska inte spelas ut mot varandra, barns rättigheter behöver båda: rätt till fysisk integritet, och rätt till skyddad kommunikation.”

Vi har redan visat Ylva Johansson, sossarna och vår regering att vi inte kommer sitta stilla och se på. Chat Control är uppe på agendan. Det här är bara början. Det kommer bli kamp.

Jag hoppas att ni är redo.«

2023-05-20-Chat-Control-Katarina-Stensson-Fotograf-Zee-Vieira-CC-BY-40-crop

Zee Vieira med licens CC BY 4.0.
1920 1080 Piratpartiet