Genomförandet av upphovsrättsdirektivet har inletts

11 juli, 2019

Regeringen inleder nu genomförandet av upphovsrättsdirektivet. Målet är att lagen ska träda i kraft i Sverige 7 juni 2021. Till processen med att forma den svenska implementeringen av lagen har man bjudit in ett flertal organisationer och företag för att ge underlag och komma med synpunkter på vägen fram till att lagen träder i kraft. Bland dessa finns dussintals representanter för upphovsrättsindustrin (till exempel Antipiratbyrån, Copyswede och Bildupphovsrätt Sverige).

På deltagarlistan vi tagit del av finns också stora IT-företag som Facebook, Google och Microsoft med. Regeringens syn på vilka berörda parter som finns är tydlig: upphovsrättsindustrin och nätjättarna. Lagen skapas av företag och stat mot medborgarna, inte i dialog med dem.

På listan saknas organisationer som arbetar med medborgares rättigheter i det digitala samhället. Med tanke på att direktivet varit kontroversiellt för att det enligt många strider mot rättigheter som yttrandefriheten vore det rimligt att ha bjudit in till exempel Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter (:DFRI).

Vi pirater anser inte att upphovsrättens utformning bara är relevant för de stora företagen, utan också för vanliga nätanvändare som påverkas i sin vardag av hur lagen ser ut.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!