EU-domstolen vs datalagring, rond fyra

18 april, 2021

EU-domstolen har haft tre tidigare duster med olika europeiska lagar om datalagring (lagring av uppgifter som till exempel vem som ringer vem, hur våra mobiler rör oss och vilka hemsidor vi besöker). I denna fjärde rond behandlade domstolen ett fall från Estland, där en individ stod anklagad för bland annat stöld och bedrägeri. Staten hade brukat information från datalagringsprogram, vilket EU-domstolen underkände.

Varför? Jo, enligt EU-domstolen kan datalagring bara användas för att utreda särskilt allvarliga brott. Varken stöld eller bedrägeri kvalificerar. Troligen alltså inte heller fildelning eller ringa narkotikabrott, vilka är huvudområdena som svensk datalagring används inom.

Domstolen krävde också – igen – fler rättssäkerhetsgarantier runt användning av datalagringsprogram. Bland annat att domstol måste godkänna tillgång till informationen.

Läs mer hos Netzpolitik. och Femte Juli-stiftelsen.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!