Bakdörr i Crypto AG:s kryptering

5 mars, 2020

Nyligen avslöjades att tyska och amerikanska underrättelsetjänster satt in bakdörrar i traditionell krypteringsutrustning från det schweiziska företaget Crypto AG. Utrustningen användes av många länder, vars hemliga kommunikation alltså inte var så hemlig som de trodde.

Bland annat användes bakdörrarna för att läcka information om argentinska trupprörelser under Falklandskriget. Operationen – med kodnamn Rubicon – pågick från 1970 och med åtminstone 2018.

Minst fyra länder kände till och tog emot information via Crypto AG:s bakdörrar – Sverige, Schweiz, Israel och Storbritannien.

If the EU is serious about data sovereignty, it needs to invest in interception-proof infrastructure and technology.

Effective encryption is essential to ensure confidentiality and to protect our communications. Politicians need to learn: Weakening encryption to make communications interceptable will destroy our security and open the door to hackers and intelligence agencies.

Patrick Breyer, tysk EU-parlamentariker för Piratpartiet

Kryptering ska inte ha bakdörrar i sig, och för att vi ska kunna lita på kryptering måste den vara öppen för granskning.

Läs mer hos BBC, Expressen, DN och Washington Post.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!