Avsnitt 3 - Ett skepp kommer lastat - Kryptiska önskemål från Säpo om ett ändrat EU-direktiv, och lagen om hemlig dataavläsning

16 februari, 2020

Deltagare i podden: Katarina Stensson, partiledare och Henrik Passmark, vice partiledare.

Ämnen: Kryptiska önskemål från Säpo om ett ändrat EU-direktiv, och lagen om hemlig dataavläsning.

Vi reder ut vad Säpochefen Friberg klagar på i en debattartikel, nämligen möjligheten att utöka bl.a datalagringen till att gälla kommunikation via appar och intenettjänster. Men huvudsakligen tar vi tag i ett annat lagförslag som riksdagen ska ta ställning till den 19 februari: Hemlig dataavläsning, även kallat statlig hackning, som låter polisen hacka din dator eller telefon för att få tag på krypterad information. Hemlig dataavläsning är i princip riktad övervakning mot personer misstänkta för brott, och därmed i princip mer okej än massövervakning, som exempelvis datalagringen är. Men lagen har flera brister vilket gör att den kan leda till ökade risker för cyberbrott mot individer, företag och samhällsbärande funktioner.

Läs mer: Säpochef kritiserar regeringen – “Är allvarligt” https://www.svd.se/sapochef-kritiserar-regeringen “Regeringsnej till EU-direktiv gör Säpos arbete svårare” https://www.dn.se/debatt/regeringsnej-till-eu-direktiv-gor-sapos-arbete-svarare/ European electronic communications code (recast): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1579606892488&uri=CELEX:32018L1972 The new EECC now in force – 10 takeaways: https://www.stibbe.com/en/news/2019/january/the-european-electronic-communications-code-is-now-in-force–10-takeaways Riksdagen – Hemlig dataavläsning: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/hemlig-dataavlasning_H70364 “Det ska inte vara fritt fram för polisen att hacka din dator”: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/det-ska-inte-vara-fritt-fram-polisen-att-hacka-din-dator-29953 “Säkerhet eller avlyssning – du måste välja Damberg”: https://www.nyteknik.se/opinion/sakerhet-eller-avlyssning-du-maste-valja-damberg-6977346


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!