Dom i fallet Assange: ingen utvisning, men hotet mot journalister kvarstår

4 januari, 2021

Idag har en brittisk domstol avgjort ifall Julian Assange ska utvisas till USA. Han har åtalats under Espionage Act för att ha publicerat hemlig information som gavs till honom av Chelsea Manning 2010-2011.

Domstolen fann att Assange inte kan utvisas till USA, eftersom hans mentala hälsa i kombination med det amerikanska fängelsesystemet gör det troligt att han kommer ta sitt liv i fängelset.

Domstolen delade däremot inte försvarets övriga argument om fallets politiska natur eller dess hot mot grundläggande journalistik och yttrandefrihet. Det gör att åtalets hot mot journalister kvarstår.

USA har aviserat att man kommer överklaga beslutet. Så länge sitter Assange fortfarande inlåst i Belmarsh i väntan på klarhet. Han har ansökt om att bli frisläppt mot borgen. I den frågan väntas besked senare i veckan.

Vi välkomnar beslutet att inte utvisa Assange till USA, men beklagar att domaren på nästan alla punkter följde åklagarens linje. Det fråntar inte heller den brittiska regeringen sitt ansvar i att ha godkänt utlämningsförfrågan i första ledet.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!