Utan internet
tystnar demokratin

Mattias Bjärnemalm

Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet. För första gången ser det ut som att piratrörelsen kan slå igenom i flera olika länder samtidigt. Tjeckien lär skicka tre eller flera pirater till Bryssel och Tyskland ser ut att behålla sitt mandat. Även i Slovenien och Luxemburg finns det goda chanser att få pirater valda. Och i Sverige hoppas vi på en comeback!

Jag har jobbat i Europaparlamentet sedan 2011. Först som kontorschef åt piratpartiets Europaparlamentariker Amelia Andersdotter, därefter ett kort tag som kontorschef åt vår tyska piratpartist Julia Reda, medan jag hjälpte henne att bygga upp sitt kontor. Sedan Augusti 2014 jobbar jag som sakkunnig kring digitala frågor åt den gröna gruppen som piratpartiet har varit medlem i. Jag har jobbat med de lagförslag som lagts i EU inom ramen för både den digitala agendan och den digitala inre marknaden. Jag är kort sagt rätt person att driva på för piratpartiets vision om ett fritt och öppet samhälle i EU.

Här finns min kandidatur som jag skrev inför valet 2009. Där står mer om min uppväxt och bakgrund utanför politiken.

Vad vill jag göra?

Internet

Transparens

Demokrati

Internet är avgörande för samhällets framtid, och EU är helt avgörande för internets  och hela det digitala samhällets framtid. Om jag blir invald kommer jag arbeta för att stärka yttrandefriheten på nätet, se till att plattformarna inte får för mycket makt och att rätten till anonymitet och privatliv stärks i det digitala samhället.

Många av vår tids viktigaste beslut fattas i EU, men tyvärr på ett sätt som ofta är avsiktligt eller oavsiktligt svårt att följa. Beslutsfattarna i Bryssel står under hårt tryck från lobbyister, vars inflytande ofta är svårt att granska. Jag vill stärka insynsmöjligheterna i EU:s beslutsfattande och i lobbyisternas verksamhet.

EU har ett demokratiskt underskott. Jag vill arbeta för att det folkvalda parlamentet ska få större inflytande över lagstiftningen, bland annat genom att det ges rätt att föreslå nya lagar.

Jag vill lyfta digitaliseringsfrågorna i Europaparlamentet. Och jag behöver din hjälp för att lyckas. För piratrörelsens frågor är viktigare än någonsin på den Europeiska dagordningen. Övervakning och kontroll av nätet är inte längre något som enbart lyfts fram av auktoritära skurkregimer i länder långt borta. Det är vardagsmat i de lagförslag som EU-kommissionen lägger fram med medlemsländernas goda minne. Istället bör vi använda de digitala verktyg som växer fram för att öka delaktigheten och minska avstånden mellan beslutsfattare och befolkningen i EU.

Unionen är en förhållandevis ung konstruktion och vi kan, med rätt vilja, utveckla den till att bli ett föredöme när det gäller öppenhet, transparens och digitalt deltagande. Men då krävs det politiker som vågar stå upp för de värdena och förstår hur digitaliseringen radikalt förändrat förutsättningarna för nästan alla aspekter av samhället.

Hjälp mig till parlamentet!

Nivå 1

Nivå 2

Nivå 3

Alla kan delta i en politisk kampanj. Skriv upp dig för att få utskick om min kampanj. Dela min kandidatur bland alla du känner i de sociala medier du använder. Skriv ett endorsement av mig som kandidat och sprid till dina vänner, och till mig så jag kan använda det här på min kampanjsida.

Samla ihop ett gäng vänner och bjud hem mig att prata med er om vår EU-valskampanj. Sätt upp affischer eller dela ut flygblad om vår politik. Skicka information till mig om relevanta händelser i ditt närområde. Följ mig på sociala medier och sprid det jag skriver om valet där.

Vill du engagera dig på allvar i min kampanj? Jag behöver folk som kan uppdatera min kampanjsida. Redigera filmat kampanjmaterial. Jag behöver folk som kan ta ansvar för att hålla mig uppdaterad kring vad som händer rörande EU-valet i olika delar av landet. Jag behöver fundraisers som kan se till så att det kommer in donationer till min kampanj. En ekonom som kan se till så att pengarna används på ett rimligt sätt. Grafiker som kan hjälpa med material. Talskrivare och spökskrivare. Personer som kan arbetsleda alla andra volontärer. Jag behöver kort sagt en hel kampanjorganisation av frivilliga. Förmodligen så har du bättre koll än jag på vad just du kan bidra med än vad jag har, så skicka mig gärna ett mail på euval@mab.nu och berätta vem du är och hur du vill hjälpa till.

Piratpartiet har ingen stor kampanjorganisation eller överfylld skattkista med pengar som vi kan bygga vår valkampanj på. Det betyder att allt arbete behöver utföras av frivilliga som hjälps åt att lyfta in oss i Europaparlamentet. Vi lyckades med det 2009, så vi kan definitivt lyckas med det igen. Men det kommer bli en utmaning. Konkurrensen i sociala medier är betydligt vassare idag än när vi pirater ägde bloggosfären runt 2008-2009. Samtidigt är dock möjligheten att driva en crowdfundad och deltagarbaserad kampanj större än någonsin, så jag är helt övertygad om att vi kan lyckas tillsammans!

Kampanjchef

Som kandidat måste mitt fokus vara att synas och höras i debatten, och jag kommer därför försöka delegera så mycket ansvar som möjligt för allt praktiskt kring min kampanj till olika volontärer. Som tur är har jag förmånen att ha min utmärkta kampanjchef Fedric Öslöf som avlastat mig från mycket av arbetet med att driva min valkampanj och samordna alla volontärer.

Donationer

Valkampanjer kostar. Det går inte att komma runt. Jag har byggt upp ett startkapital för min kampanj men ska den lyfta behöver jag få in donationer för att täcka kostnaderna det innebär att flänga land och rike runt och prata med folk. Längre fram kommer jag sätta upp en sida med fler sätt att donera men du kan redan nu donera via swish. Alla donationer som jag får in kommer redovisas med namn och belopp på min kampanjsida för att säkerställa transparens kring hur min kampanj finansieras. Du kan givetvis även donera direkt till Piratpartiet.

Medlemskap i Piratpartiet?

Inom Piratpartiet har vi alltid sagt att sakpolitiken går före partilojalitet. Jag kräver absolut inte att du ska vara medlem i Piratpartiet för att delta i min valkampanj. För mig går det bra att du är medlem i vilket parti du vill samtidigt som du hjälper till med min kampanj. Vill du engagera dig för hela partiet i valrörelsen kan det dock vara bra att bli medlem. Det kan du bli här. Vill du veta mer? Skriv upp dig för att få mina utskick om valkampanjen genom att skicka ett mail till euval@mab.nu.

Dela

Delta

Donera

Du kan delta i min valkampanj genom att bli medlem i Piratpartiet, prata om min kandidatur med dina vänner eller bjuda hem mig för att prata med dig och inbjudna gäster om min kandidatur.

Valkampanjer kostar. Det går inte att komma runt. Jag har byggt upp ett startkapital för min kampanj men ska den lyfta behöver jag få in donationer för att täcka kostnaderna det innebär att flänga land och rike runt och prata med folk. Längre fram kommer jag sätta upp en sida med fler sätt att donera men du kan redan nu donera via swish. Alla donationer som jag får in kommer redovisas med namn och belopp här på min kampanjsida för att säkerställa transparens kring hur min kampanj finansieras. Du kan givetvis även donera direkt till Piratpartiet.

Senaste nytt

23 maj 2019 — Reformer för att sprida grön teknik

Mattias Bjärnemalm — Jag är internet

[Piratpartiet i media] Med reformer inom upphovs- och patenträtt kan istället de bästa egenskaperna hos marknad och det offentliga användas för att ta fram och sprida den gröna teknik som krävs för att möta miljö- och klimatutmaningar.

Läs mer..»

22 maj 2019 — Debattartikel om svårigheterna för mindre partier

Mattias Bjärnemalm — Jag är internet

[Piratpartiet i media] En vitalisering av demokratin leder till ett bättre samhälle. Om våra förslag genomförs skulle det ge en sportslig chans för alla de 87 partier som deltar i EU-valet 2019 – där möjligheterna att lyckas i stället beror på partiernas faktiska potential i form av sin politik och sina representanter.

Läs mer..»

21 maj 2019 — Vi behöver inte upphovsrätten

Mattias Bjärnemalm — Jag är internet

[Piratpartiet i media] Om upphovsrätten som affärs­modell överges så kan tyngdpunkten i samhället förskjutas till kreatören och dess möjlighet att sprida sina skapelser, istället för upphovsrättsindustrin och möjligheten att låsa in kulturen. Vi kan också undvika att stifta lagar som inskränker friheten på nätet i syfte att skydda upphovsrätten.

Läs mer..»

19 maj 2019 — SR om datalagring

Mattias Bjärnemalm — Jag är internet

[Piratpartiet i media] När regeringen försöker införa ineffektiv massövervakning av samtliga medborgare i strid med Sveriges högsta juridiska instans, då borde SR som public service stå på medborgarens sida genom kritisk granskning. Allt annat är ett svek mot deras journalistiska uppdrag.

Läs mer..»