Sexualpolitiskt program

Juridiskt kön

I vårt principprogram deklarerar vi att ”Alla individer ska behandlas lika, åtnjuta likhet inför lagen […]”. Vi har flera exempel på lagstiftningar som baserar sig på kön idag, där några exempel är kravet på godkännande från socialstyrelsen för att få byta juridiskt kön, faderskapspresumption och lagar om föräldraledighet.

Vi anser att staten ska ge tillbaka friheten till individen att definiera sig som det kön som passar bäst, snarare än att låta byråkrater göra det. Därför anser Piratpartiet att det juridiska könet ska avskaffas och genom detta göra alla lagar könsneutrala.

Antalsneutral lagstiftning

Piratpartiet vill även utreda möjligheten att riva upp äktenskapsbalken och ersätta den med likvärdiga avtalsrätter, och fram tills dess göra äktenskapsbalken antalsneutral för att tillåta att familjebildningar med flera föräldrar får samma juridiska förutsättningar som mer traditionella familjebildningar har idag.

Av liknande anledning vill vi utreda möjligheten att göra lagen om vårdnadshavarskap antalsneutral, då dagens familjebildningar inte sällan är mer komplexa än att det enbart finns två vuxna i ett barns liv som de ser som sina föräldrar, ett faktum som bör reflekteras i vilka som är vårdnadshavare.

Senaste nytt

För närvarande finns det inga nyheter om Regnbågspolitik.