Studie: fildelning av filmer kan öka deras biointäkter

5 december, 2020

En studie från 2019 (forthcoming, Management Science) undersöker piratkopieringens effekter på försäljning av biobiljetter. Studiens övergripande slutsats är att fildelning av filmer före deras biopremiär orsakar lägre biointäkter, medan fildelning efter premiären kan öka dem med runt 3%. De föreslår att anledningen är den indirekta marknadsföring som orsakas av fildelning, då de som sett filmerna skriver om dem på bloggar, sociala medier och pratar om dem med vänner.

Mest intressant i studien är kanske delen där de undersöker effekterna av att The Pirate Bay var otillgängligt under 7 veckor efter en polisräd 2014. De jämför statistik för filmer släppta månaden innan och de som släpptes under den första månaden då The Pirate Bay var otillgängligt.

Deras slutsats är att frånvaron av fildelning via The Pirate Bay orsakade färre filmrecensioner och lägre biointäkter.

Läs hela studien här: https://sci-hub.st/https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3308905


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!