Avsnitt 1 - Oracle stämmer Google för upphovsrättsintrång och kan Canonical bli uppköpt av Amazon?

29 januari, 2020

Deltagande i podden: Henrik Passmark, vice partiledare, och Mattias Rubenson, partisekreterare Ämnen: Oracle stämmer Google för upphovsrättsintrång i Javas API och rykten om att Amazon kan komma att köpa Canonical.

Kan man äga en API? Är det upphovsrättsintrång när jag konstruerar en ny ratt till din bil och ser till att den fungerar med motorn? Kommer Google behöva lämna Android bakom sig? Frågorna aktualiseras av att Oracle för ett par år sedan stämt Google för upphovsrättsintrång, eftersom Google implementerat Javas API i Android. Vi förklarar vad ett API är och vad det här rättsfallet kan betyda i framtiden. Dessutom diskuterar vi rykten om att Amazon skulle vilja köpa Canonical, med anledning av allt tätare integration mellan Ubuntu Pro och Amazons tjänster.

Vidare läsning: https://arstechnica.com/tech-policy/2020/01/oracle-copied-amazons-api-was-that-copyright-infringement/, https://en.wikipedia.org/wiki/Google_v._Oracle_America, https://www.eff.org/cases/oracle-v-google, https://ubuntu.com/blog/canonical-announces-ubuntu-pro-for-amazon-web-services


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!