Focalboard

Introduktion

Detta är en snabb guide för hur partiet använder Focalboard, ett verktyg som är direkt inbyggt i vår chatt! Focalboard är ett projektledningsverktyg som bland annat består av Kanban boards där uppgifter/uppdrag representeras av små kort. Dessa kort kan ligga i olika kolumner för visa vilken status de ligger i och på så sätt kan vi hålla reda på vad olika medlemmar jobbar på just nu.

Komma igång

Focalboard finns högst upp i headern för kanalen till höger.

Högst upp till höger så finns det en knapp som ser ut som en måltavla med en pil i mitten. Klicka på den så kommer du in i Focalboard. Varje kanal har sin egen unika Focalboard så se till att du är i rätt kanal först beroende på vad du vill jobba med. Om du är osäker på vilka kanaler som jobbar med vad så är det inga problem att fråga runt i chatten eller att skriva direkt till någon av dessa: @antiwrapper, @katarina, @mattiasrubenson. Mycket av valkampanjen kommer koordineras genom kanalen: ”🇸🇪 Valet 2022”.

Så här kan det se ut när du går in i Focalboard beroende på vilken kanal du är i. Längst till vänster så ser du kanalnamnet under Focalboard logotypen och under den så finns alla boards. I exemplet ovan så finns det bara ett board som heter ”Valkampanjen” men en kanal kan ha flera boards.

Varje board har sina egna uppgifter och man kan skapa flera olika vyer för att kolla på dessa uppgifter och för att filtrera dem på olika sätt. I exemplet ovan så finns det en vy som heter ”Uppgifter” och den är av typen Kanban board. I ett Kanban board så ser uppgifterna ut som olika kort som är uppdelade i olika kolumner beroende på status. Om man klickar på ett kort så kommer det upp mer information om just den uppgiften. Korten och kolumnerna ser man till höger om listan av boards och vyer.

Hur vi arbetar med detta

När saker behöver göras så skapar vi en ny uppgift och fyller den med relevant information, till exempel vilken arbetsgrupp det tillhör. Var inte rädd för att skapa uppgifter, det går alltid att ändra information i dem eller ta bort dem helt om det skulle visa sig inte vara relevant just nu.

Det är sedan fritt fram för medlemmar att plocka på sig olika uppgifter de känner för att jobba med. När du gör det så är det bra att uppdatera uppgiften i Focalboard så att fältet ”Ansvarig” är satt till dig om det finns ett sådant fält. Uppdatera även status till ”IN PROGRESS” etc när du väl börjar arbeta med det. Skriv gärna i kanalen också i chatten så är det lättare för andra att hålla sig uppdaterad när du börjar jobba med en uppgift.

Kom ihåg, var inte rädd för att göra saker! Om du är osäker på något så är det alltid bara att fråga andra pirater. Lycka till! 💜